Ademhaling tegen stress: technieken om stress te verminderen

June 22, 2023

Stress. Een woord dat we allemaal kennen en vaak genoeg voelen. Maar wat als ik je vertel dat je lichaam zelf het perfecte hulpmiddel heeft om stress te bestrijden? Dat hulpmiddel is je ademhaling. We duiken in de wereld van mindful ademhaling en ontdekken hoe dit je kan helpen stress te verminderen.

Wat is stress?

Stress is een reactie van je lichaam op uitdagingen of dreigingen. Het is een survivalmechanisme dat ons alert en klaar maakt voor actie. Maar wanneer stress chronisch wordt, kan het ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, van hartziekten tot depressie.

Stress, hoewel vaak gezien als een negatief fenomeen, is eigenlijk een normaal onderdeel van het leven. Het is de manier waarop ons lichaam reageert op uitdagingen en druk.

In kleine hoeveelheden kan stress zelfs nuttig zijn.

Het kan ons helpen gefocust te blijven, energie te vinden om een project af te ronden, of zelfs onze prestaties te verbeteren in bijvoorbeeld een sportevenement. Dit noemen we gezonde of 'positieve' stress.

Het probleem ontstaat wanneer stress chronisch of onbeheersbaar wordt. Dit is de zogenaamde 'ongezonde' of 'negatieve' stress. In plaats van ons te helpen, kan dit soort stress ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals hartziekten, slapeloosheid, depressie, en zelfs obesitas. Het kan ook onze relaties en prestaties op het werk beïnvloeden. Wanneer we praten over het verminderen van stress, hebben we het meestal over dit soort stress.

Het belang van ademhaling

De ademhaling-stress connectie

Wat heeft ademhaling met stress te maken? Veel, eigenlijk. Wanneer we gestrest zijn, verandert onze ademhaling. Het wordt sneller en oppervlakkiger. Dit is een deel van de vecht-of-vlucht reactie van het lichaam. Het probleem is dat dit soort ademhaling op zichzelf stressvol kan zijn voor het lichaam.

Hoe ademhaling stress kan verminderen

Hier komt het goede nieuws: net zoals stress onze ademhaling kan beïnvloeden, kan onze ademhaling ook onze stressniveaus beïnvloeden. Door bewust en diep te ademen, kunnen we ons zenuwstelsel kalmeren en een gevoel van rust creëren.

Mindful ademen om stress te verminderen

Diepe ademhaling

Diepe ademhaling, ook wel buikademhaling genoemd, is een eenvoudige maar krachtige techniek. Het helpt om de hoeveelheid zuurstof in je bloed te verhogen en stimuleert het parasympathische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor ontspanning.

Vier-zeven-acht techniek

Deze techniek, ontwikkeld door Dr. Andrew Weil, is een beetje als een slaapmiddel zonder de bijwerkingen. Het gaat erom te ademen op een specifieke manier - je ademt in voor 4 seconden, houdt de adem in voor 7 seconden, en ademt uit voor 8 seconden.

Box Breathing

Box Breathing, of "square breathing", is een techniek gebruikt door Navy Seals om kalm te blijven in stressvolle situaties. Het gaat erom de ademhaling te regelen in een "box" patroon: inademen, vasthouden, uitademen, vasthouden, allemaal voor gelijke duur.

Mindful Walk / Run voor minder stress en meer energie

Hoe helpt Mindful Walk / Run je met stressbeheersing?

Mindful Walk / Run combineert ademhaling met beweging. Het voordeel van zowel bewuste ademhaling als lichaamsbeweging zorgt voor een effectieve stressverminderingstechniek.

Adem je weg naar minder stress

Er is geen magische pil tegen stress. Maar met bewuste ademhaling, heb je een krachtig hulpmiddel binnen handbereik. Of je nu kiest voor diepe ademhaling, de vier-zeven-acht techniek, box breathing, of onze mindful run/walk cursussen bij FLOAD, je bent op de goede weg naar minder stress.

Klaar om de kracht van je ademhaling te ontdekken? Schrijf je in voor een Mindful Walk / Run cursus en adem je weg naar een stressvrij leven. 

Ontvang het gratis e-book

Met tips voor meer energie én minder stress. Je leert hoe je met kleine tips je gezondheid kan verbeteren!

Bedankt voor je interesse! Je ontvangt het e-book in je mailbox.
Oeps! Er ging iets verkeerd met versturen. Probeer het opnieuw.
verder uit de blog

Meer energie en minder stress

Tips om te ontspannen bij een burnout
Jun 23, 2023

Het herstel van een burnout is een reis. Het is belangrijk om geduldig te zijn en zorgzaam voor jezelf te zijn. Onthoud dat er geen snelle oplossingen zijn. Deze tips helpen je op weg!

Hoe je energie op het werk kunt optimaliseren: 10 praktische tips
Jul 26, 2024

Ben je aan het eind van je werkdag vaak uitgeput en heb je moeite om je energie op peil te houden? Je bent niet de enige. Veel mensen worstelen met hun energieniveau op het werk. Gelukkig zijn er effectieve manieren om je energie te beheren en je productiviteit te verhogen. In dit artikel delen we 10 praktische tips om je energie op het werk te optimaliseren.

Wat is het verschil tussen meditatie en mindfulness?
Jul 18, 2023

Ontdek de kunst van aanwezigheid en innerlijke rust door middel van meditatie en mindfulness. Hoewel ze vaak samen worden gebruikt, zijn ze niet identiek. Het kennen van hun verschillen kan ons helpen om beter te begrijpen hoe deze twee methoden ons kunnen helpen om een evenwichtig leven te leiden.

We werken zowel lichamelijk als mentaal aan je persoonlijke groei en ontwikkeling
gratis kennismaken