Hoe stoppen met piekeren? Met deze praktische tips!

April 24, 2023
Piekeren is zoals schommelen: je gaat heen en weer, maar blijft ter plaatse

Piekeren is niet leuk en brengt je ook niet vooruit. Het is zoals schommelen, je gaat heen en weer, maar blijft ter plaatse. Je hersenen staan als het ware op repeat en herhalen steeds hetzelfde klagerig deuntje. Als je piekert gaat er veel energie verloren in een denkproces dat niets oplevert. Je krijgt stress en je bent nooit volledig ontspannen. Je hebt moeite je te concentreren en slaapt onrustig.  

Waarom piekeren we?

Piekeren is een zoektocht naar een oplossing, maar niet probleemoplossend. Het doet je problemen uitvergroten. Negativiteit maakt kringen van negativiteit, positiviteit maakt kringen van positiviteit. Wanneer het je lukt om je gedachten anders te richten, doorbreek je het piekeren. Dat klinkt eenvoudiger dan gedaan…

De meeste dingen waar we ons zorgen over maken gebeuren nooit

Schrijf het van je af

Neem even de tijd om je pieker gedachten op papier te zetten. Door het van je af te schrijven maak je ze concreet en blijven ze minder toertjes draaien in je hoofd. Wanneer je gaat schrijven, word je je bewust van wat je denkt. Je voert een dialoog met jezelf. Door het schrijven, vertraag je het denkproces. Opeens zie je veel beter, waarover je twijfelt, waar je bang voor bent, waar je kracht ligt. Het kan opluchten, inspireren en je richting geven. Pak een pen of tik je hersenkronkels uit, dit hoeft helemaal niet gestructureerd of er goed uit te zien. Je kan het achteraf verscheuren of deleten. Het is enkel een proces om je gedachten te ordenen.

Ga schommelen

Ga schommelen, maar dan niet in je hoofd! Laat je gedachten op de schommel wegwaaien in de wind. Geniet van het moment en voel de kriebels in je buik. Even iets helemaal anders doen, zoals beweging helpt. Dit kan ook een wandeling of stukje fietsen zijn, zolang je maar beweegt en dan nog het liefst buiten. Je krijgt een andere kijk op zaken. Je creatief brein die oplossingsgericht denkt schiet wakker.  

Of ga je huis schommelen

Schommelen is ook West-Vlaams voor opruimen. Ruim die zeurende, vervelende stemmetjes in je hoofd op door ze te accepteren voor wat ze zijn. Hoe minder je er aandacht aan geeft, door iets anders te doen, hoe sneller ze naar de achtergrond verdwijnen. Ga een kast opruimen of schommel rondslingerende spullen. Chaos in je huis geeft ook chaos in je hoofd. Ze zeggen niet voor niets een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd.

De rol van mindfulness

Als je mindful bent, stop je niet met denken, maar neem je je gedachten waar en realiseer je je dat daarom niet elke gedachte waarheid is. Je leert afstand nemen. Je hoeft hiervoor niet op een matje als een Boeddha te mediteren. Even focussen op je ademhaling of je aandacht in het NU brengen. 

Bijvoorbeeld met aandacht iets eten, genieten van een kopje koffie, met volle aandacht koken en niet ondertussen je whatsapp checken, ... Door je focus te houden, train je je hersenen om niet in elke voorbijvliegende gedachten direct mee te gaan. Het middel om piekeren en stress de baas te worden. 

MIndful zijn is landen in het huidige moment en niet denken aan gisteren of wat er morgen komt

Heb je last van piekergedachten?

Doe eens een korte ademhalingsoefening. 

Je ademt vier tellen lang in, je houdt je adem vier tellen lang vast, je ademt vier tellen uit en houdt weer vier tellen vast. Herhaal dit een paar keer en kom uit de gedachtencirkels van als dit of als dat…

Je ademhaling heb je steeds op zak, het is eenvoudig en doeltreffend. Je kan het overal toepassen.

Ontvang het gratis e-book

Met tips voor meer energie én minder stress. Je leert hoe je met kleine tips je gezondheid kan verbeteren!

Bedankt voor je interesse! Je ontvangt het e-book in je mailbox.
Oeps! Er ging iets verkeerd met versturen. Probeer het opnieuw.
verder uit de blog

Meer energie en minder stress

Hoe stoppen met piekeren? Met deze praktische tips!
Apr 24, 2023

Piekeren is als schommelen, je gaat heen en weer, maar blijft ter plaatse. Met deze praktische tips stap je uit de negatieve spiraal van piekeren.

6 voordelen van neusademhaling
Jun 23, 2023

Door bewust te worden van je ademhaling en te leren hoe je door je neus kunt ademen, kun je je gezondheid en welzijn aanzienlijk verbeteren. Dus waarom probeer je het niet eens? Ontdek de voordelen!

Wat is wandelcoaching?
Jun 24, 2023

Wandelcoaching is veel meer dan alleen maar een wandeling in het park. Het is een krachtige combinatie van beweging, natuur en begeleide gesprekken die je kan helpen om persoonlijke obstakels te overwinnen en evenwicht in je leven te vinden.

We werken zowel lichamelijk als mentaal aan je persoonlijke groei en ontwikkeling
gratis kennismaken