6 technieken om in het 'nu' te blijven tijdens een Mindful Walk / Run

June 21, 2023

Ontdek 6 krachtige technieken die je kunnen helpen om volledig in het 'NU' te blijven tijdens een Mindful Walk of Run en ervaar de vele voordelen van deze mindfulness-oefening.

Mindful wandelen of lopen gaat over veel meer dan alleen lichaamsbeweging. Het gaat over volledig aanwezig zijn in het moment en het samenspel tussen lichaam en geest. Deze technieken van mindfulness kunnen de ervaring van wandelen of lopen transformeren van een fysieke oefening tot een rijke, herstellende en verfrissende mentale oefening.

Maar hoe blijf je 'in het nu' tijdens een mindful walk of run? Zes praktische technieken voor je op een rij!

1. Bewuste ademhaling

Ademhaling is een krachtige anker om ons te helpen in het 'nu' te blijven. Begin je mindful walk/run door je aandacht op je ademhaling te richten. Merk de beweging van lucht in en uit je lichaam op. Observeer hoe je borst en buik op en neer bewegen met elke ademhaling. Laat eventuele gedachten die opkomen gewoon voorbijgaan, en breng je aandacht steeds terug naar je ademhaling.

2. Bodyscanning

Bodyscanning is een mindfulness-techniek waarbij je aandacht schenkt aan verschillende delen van je lichaam, beginnend van je tenen tot aan je hoofd. Terwijl je loopt of rent, neem dan een moment om elk deel van je lichaam in je bewustzijn te brengen. Hoe voelen je voeten aan als ze de grond raken? Kun je het schommelen van je armen voelen? Door deze bodyscan blijf je verbonden met het hier en nu.

3. Zintuigelijke gewaarwording

Een andere manier om in het 'nu' te blijven is door al je zintuigen te betrekken. Let op de geuren die je ruikt, de geluiden die je hoort, en de bezienswaardigheden om je heen. Voel de wind tegen je huid en proef de frisse lucht op je tong. Door je te concentreren op je zintuiglijke ervaringen, blijf je aanwezig en verbonden met het moment.

4. Vertraagde beweging

Hoewel wandelen en meer nog lopen vaak worden geassocieerd met snelheid, gaat mindful running en walking juist om vertraging. Probeer je stappen te vertragen en let op elke beweging. Hierdoor kan je lichaam ontspannen en je geest gefocust blijven.

5. Aanvaarding en niet-oordelen

Mindfulness gaat over aanvaarding en het niet oordelen over je ervaringen. Als je tijdens het wandelen of hardlopen negatieve gedachten of gevoelens ervaart, merk deze dan op zonder er een oordeel over te vellen. Accepteer dat ze er zijn en laat ze vervolgens los. Deze acceptatie helpt je om in het huidige moment te blijven.

6. Dankbaarheid

Tenslotte, oefen dankbaarheid tijdens je mindful walk/run. Of het nu is voor je lichaam dat je in staat stelt om te bewegen, de schoonheid van de natuur om je heen, of het simpele feit dat je tijd hebt voor jezelf - het uiten van dankbaarheid kan een diep gevoel van vrede en verbondenheid met het 'nu' creëren.

Het toepassen van deze technieken in een mindful wandelen of lopen routine kan je helpen meer aanwezig te blijven. Hierdoor voel je je meer verbonden met je omgeving en je lichaam. Dit kan niet allen je fysieke prestaties verbeteren, maar ook je mentale welzijn verbeteren door stress te verminderen, je focus te verhogen en een groter gevoel van innerlijke rust te bevorderen.

Ontvang het gratis e-book

Met tips voor meer energie én minder stress. Je leert hoe je met kleine tips je gezondheid kan verbeteren!

Bedankt voor je interesse! Je ontvangt het e-book in je mailbox.
Oeps! Er ging iets verkeerd met versturen. Probeer het opnieuw.
verder uit de blog

Meer energie en minder stress

Mindfulness op de werkvloer
Jul 16, 2023

Werkdruk, deadlines en digitale afleidingen kunnen ons gemakkelijk van het hier en nu afleiden, waardoor we ons gestresst, overweldigd en uitgeput voelen. Daarom wenden steeds meer bedrijven zich tot mindfulness. Leer hoe mindfulness kan bedragen aan een gezondere en productievere werkomgeving.

Hoe mindfulness bijdraagt aan het verbeteren van teamdynamiek
Apr 9, 2024

Ontdek hoe mindfulness teamgeest kan bevorderen, communicatie kan verbeteren en conflicten kan verminderen, wat leidt tot een hechter en meer samenwerkend team.

10 ademhalingsoefeningen tegen stress
Jun 27, 2023

Met deze 10 ademhalingsoefeningen heb je de tools in handen om je stressniveau te verlagen en een beter gevoel van rust en welzijn te creëren

We werken zowel lichamelijk als mentaal aan je persoonlijke groei en ontwikkeling
gratis kennismaken