Wat kan je leren van onze Nelson en de kat van de buren?

July 16, 2023

Dit is Nelson op de foto, schattig hé!

Nelson is ons huisdier. Hij is altijd blij om ons te zien, kwispelt enthousiast met zijn staart en geniet van zijn luilekkerleventje en zijn dagelijkse wandelingen. Maar ook Nelson heeft soms last van spanning of stress.   

Schudden als een hond: waarom het werkt

Als er iemand aanbelt of als hij een vreemd geluid hoort, schiet zijn hartslag omhoog en staat hij op scherp. Maar zodra de situatie weer normaal is, doet hij iets heel bijzonders: hij gaat lekker schudden. Letterlijk. Hij schudt zijn hele lijf van kop tot staart, alsof hij nat is geworden. Zo laat onze Nelson alle negatieve emoties los en komt hij weer tot rust.  

Let er maar eens op als je 2 honden met mekaar contact ziet maken op straat en zelfs na de lichamelijke inspanning van het poepen.  Dan schudt een hond alle emoties van zich af.  

Wij mensen hebben de neiging om spanning vast te houden. We kroppen onze emoties op, werken nog harder door of doen alsof er niets aan de hand is.  Spanning vasthouden? Dat is vragen om problemen, het is een geniepig venijn die lichaam en geest verzwakt.

Goed schudden voor gebruik

Gewoon eens lekker gaan schudden als een hond doet enorm deugd. Je schudt je zorgen letterlijk van je af. Je kan deze oefening doen als je thuiskomt van een stressvolle werkdag of na het horen van vervelend nieuws.   

  • Ga rechtop staan en haal een paar keer diep adem en vul je longen met lucht. 
  • Begin met je hoofd te schudden alsof je nee zegt en dan schud je schouders, armen, handen, benen en voeten uit.  
  • Voel hoe de spanning uit je lichaam verdwijnt en hoe de energie door je heen stroomt.  
  • Haal nog een paar keer diep adem. 

Oké, ik geef toe, het ziet er raar uit. Er hoeft niemand mee te kijken, doe het onder de douche of zet een muziekje op en shake that …Binnenkort wordt deze schuddende dansmove een trend op TikTok! ;)

Wat kan je nog leren van je hond?

Naast lekker spanning van je af schudden, kan je van deze trouwe viervoeter ook leren hoe je meer aandacht kunt hebben voor anderen, je relaties, je omgeving en je ervaringen. Ofwel hoe pas je dogfulness toe?

Praat met mensen

Honden praten graag, niet alleen met hun baasjes maar ook met vreemden. Ze blaffen, grommen, of janken om hun emoties te uiten.  En tonen affectie door te kwispelen, likken of snuffelen.  

Onze Nelson wacht geduldig op zijn matje als we aan het eten zijn, maakt oogcontact en houdt zijn kop schuin. Wedden dat hij iets lekkers scoort?   

Ook wij kunnen meer contact leggen met familie, vrienden, buren of collega's. Praten helpt onze gevoelens te delen en onze gedachten te ordenen. Echt waar, je bent niet alleen met bepaalde struggles, uitdagingen of negatieve gedachten. Door niet eenzaam in ons hoofd te babbelen, maar luidop met anderen maken we verbinding en leren we ook onszelf te uiten en beter te begrijpen.

Doe iets goeds

Honden doen graag iets goeds voor anderen, niet alleen voor hun baasjes, ook voor vreemden.  

Denk aan honden die blinden begeleiden, waakhonden of speurhonden tijdens reddingswerken. 

Iets goeds doen voor anderen helpt ons om ons nuttig te voelen, maakt ons gelukkiger en vergroot ons zelfvertrouwen. Doe iets dat bij jou past, je leuk vindt of waar je goed in bent. Dit hoeft niet iets groots te zijn zoals vrijwilligerswerk, ook een simpele glimlach, een oprecht complimentje of luisterend oor maakt een positief verschil.

Katten: de meesters van de zen

Ook van katten kunnen we veel leren. Katten zijn masters in mindfulness. Ze leven volledig in het moment, zonder zich zorgen te maken over het verleden of de toekomst. Ze weten hoe ze moeten genieten van de kleine dingen in het leven, zoals een zonnestraal, een vogel of een knuffel.

Er zijn zelfs boeken geschreven over catfulness.

Hoe je kunt leven als een kat?

  • Neem afstand
  • Katten observeren vanaf een afstandje. Ze zitten graag op hoge plekken, zoals het aanrecht en bestuderen alles wat er gebeurt. 
  • Soms is het goed om jezelf te bekijken als een buitenstaander, en dat is precies wat we van katten kunnen leren. Door afstand te nemen van je situatie, kun je meer objectief en minder emotioneel naar jezelf en je problemen kijken. Je opent je perspectief en bedenkt nieuwe oplossingen.

Speel en ontdek

Voor katten is elke dag een avontuur. Buiten sluipen ze door het hoge gras, waar ze hun prooi bespieden met hun scherpe ogen en oren, of binnen jagen ze op een speelgoedmuis. Ze hebben plezier en leren tegelijkertijd.  

Ook wij kunnen leren van spelen en ontdekken. Doe iets wat je leuk vindt, uitdaagt of nieuwsgierig maakt. Het maakt niet uit wat het is, als het maar iets is wat je plezier geeft en waar je helemaal in opgaat. Spelen helpt ons om stress te verminderen en creativiteit te stimuleren.

Wees geduldig

Katten kunnen met gemak minuten, zo niet uren, voor een muizenhol zitten tot ze toeslaan. Ze laten zich niet afschrikken door tegenslagen of frustraties. Ze weten dat alles op zijn tijd komt, als ze maar volhouden en alert blijven.  

Geduld is een vorm van wijsheid, die ons leert om de dingen te accepteren zoals ze zijn en niet zoals we willen dat ze zijn. Voor een kat bestaat er geen klok of eindtijd, en dat is wat hen absolute meesters in mindfulness maakt.

Mindful observeren

Heb je ooit een kat naar een aquarium zien kijken? Hij denkt niet alleen lekkere hapjes. De kat staart als gehypnotiseerd naar de vissen, alsof ze nooit iets mooiers hebben gezien. Heel erg mindful verleggen ze hun aandacht naar het visbokaal. Alle andere gedachten verdwijnen naar de achtergrond, enkel nog het bokaal en de vissen.  

Rust is heilig

Als katten iets goed kunnen, is het niets doen. Een kat slaapt wanneer hij moe is. Misschien wel de belangrijkste les voor ons mensen: het is oké om rust te pakken! Stop met hollen en nestel je lekker in de zetel, lees een boek of neem een lekker bad.  Het is een vorm van zelfzorg, tijd voor jezelf. Je hoeft je niet te verontschuldigen of schuldig te voelen, je hebt het nodig om je energiepeil op te laden en is goed voor je algemene gezondheid.  

Heb je een huisdier? Dan heb je een geweldige leermeester mindfulness in huis. Het bewust en aandachtig leven in het hier en nu. Of je nu een hond of een kat hebt, of allebei, je kunt veel van ze leren om stress te verminderen,  meer te genieten en verbinding te maken met jezelf en anderen.

Tijdens een Mindful Walk / Run ontdek je de kracht van beweging, catfulness en dogfulness.

Of je nu een hond 🐶 of een kat 🐱 hebt, je kunt veel van huisdieren leren. Ze laten ons zien hoe we stress kunnen verminderen, meer kunnen genieten en verbinding kunnen maken met het hier en nu.

Mindful Walk / Run leert je genieten van elke stap, het is meer dan zomaar een loopje of wandeling en toegankelijk voor iedereen. Soms werkt het actief zijn beter en een ander moment haal je meer positieve energie uit stilte. Hoe tegenstrijdig het ook lijkt als kat en hond, het versterkt elkaar.

Ontvang het gratis e-book

Met tips voor meer energie én minder stress. Je leert hoe je met kleine tips je gezondheid kan verbeteren!

Bedankt voor je interesse! Je ontvangt het e-book in je mailbox.
Oeps! Er ging iets verkeerd met versturen. Probeer het opnieuw.
verder uit de blog

Meer energie en minder stress

Hoe vind je balans in je leven?
Jun 24, 2023

Balans vinden in je leven is een reis, geen bestemming. Het vraagt inspanning, aanpassingsvermogen en bovenal bewustzijn. Maar met de juiste hulpmiddelen, is het absoluut haalbaar. Stap uit de tredmolen en herontdek het plezier van een gebalanceerd leven!

6 voordelen van neusademhaling
Jun 23, 2023

Door bewust te worden van je ademhaling en te leren hoe je door je neus kunt ademen, kun je je gezondheid en welzijn aanzienlijk verbeteren. Dus waarom probeer je het niet eens? Ontdek de voordelen!

Mindfulness zonder zweverigheid
May 20, 2023

Mindfulness da’s niets voor mij, zo dacht ik er vroeger ook over. Al dat zweverige gedoe en dan urenlang stilzitten, ik word er alleen nog onrustiger van! Tot ik mindfulness op een andere manier leerde kennen via Mindful Run / Walk.

We werken zowel lichamelijk als mentaal aan je persoonlijke groei en ontwikkeling
gratis kennismaken