Adem voluit: Mindful ademen

January 26, 2023

Ademen op rantsoen

Gemiddeld inhaleren we een halve liter lucht, terwijl onze longen maximaal wel 4 liter lucht kunnen bevatten

Velen van ons ademen op een noodrantsoen. snel en oppervlakkig. ūüė• Of gapen om lucht te happen, zelfs als je niet moe bent. ūüėģsnel en oppervlakkig. ūüė• Of gapen om lucht te happen, zelfs als je niet moe bent. ūüėģGemiddeld inhaleren we een halve liter lucht, terwijl onze longen maximaal wel 4 liter lucht kunnen bevatten.

Onze normale manier van ademen laat te weinig zuurstof binnen, je buik ademt niet volledig uit. Een beperkte ademhaling is typisch voor een gesloten persoonlijkheid die zich inhoudt. Hoe dieper we ademen, hoe meer we contact maken met onze levensenergie.  

Door bewust te ademen, zit je minder in je hoofd te malen en maak je meer contact met je gevoelens. Probeer maar eens geconcentreerd te ademen en te denken tegelijkertijd, dit is praktisch onmogelijk.

Adem voluit

Je ademhaling is een spiegel. Je ademhaling vertelt of je aarzelt, bang bent, twijfelt of net heel rustig bent. Het vertelt veel over je (mentale) gezondheid. Tijdens wandelen of lopen verlies je teveel zuurstof door je teveel in te spannen en/of verkeerde techniek te gebruiken.

Goed ademen = gezond ademen.

We ademen vaak verkeerd. We ademen door de mond, want dat is makkelijker dan ademhalen door de neus. Je ademt sneller door je mond, omdat hier meer lucht tegelijkertijd naar binnen kan, maar het is veel beter door je neus te ademen, ook bij een intense activiteit.

Ademen door je neus, waarom?

  • Je neushaartjes zijn een belangrijke filter om bacteri√ęn en vervuilde stofjes tegen te houden
  • Je hebt minder last van een droge mond
  • Je krijg meer lucht in je ¬†longen
  • Gezondere tanden. Als je door je mond ademt, kan je minder speeksel aanmaken Je voorkomt een slechte adem, plakvorming en tandbederf door met je neus te ademen.
  • Meer energie. ¬†Als je ademt door de mond, adem je ook veel koolzuur uit en hierdoor daalt je energie.
  • Je spieren verzuren minder snel
  • Minder snel last van kortademigheid
  • Ademen door je mond vergroot de kans op snurken.¬†Snurken¬†kan namelijk alleen met een open mond. Als je via de neus ademt, zal ook je partner beter slapen.

Adem jezelf gezond met Mindful Run / Walk

Wil jij ook voluit leren ademen? Tijdens MINDFUL RUN/WALK leren we je alles over de juiste ademhalingstechnieken met praktische oefeningen en tips.

Ontvang het gratis e-book

Met tips voor meer energie én minder stress. Je leert hoe je met kleine tips je gezondheid kan verbeteren!

Bedankt voor je interesse! Je ontvangt het e-book in je mailbox.
Oeps! Er ging iets verkeerd met versturen. Probeer het opnieuw.
verder uit de blog

Meer energie en minder stress

Hoe moet je mediteren? Ontdek de veelzijdigheid van meditatie.
Jul 1, 2023

Bij het woord meditatie denken veel mensen aan iemand die in stilte op een matje zit. Hoewel dit een vorm van meditatie is, is het veel breder dan dat. Hoe je moet mediteren is een persoonlijke keuze. Het belangrijkste is dat je een vorm vindt die bij jou past en die je kunt volhouden.

Er staan té veel tabbladen open
Feb 22, 2023

Het overweldigende gevoel van met heel veel dingen tegelijkertijd bezig te zijn. Je hoofd staat op springen en je weet niet waar eerst te beginnen. Schrappen, plannen, ...eventjes niet...

Waarom ik gestart ben met Mindful Walk / Run
Jun 21, 2023

Ik noem het een personal body & mind experience. Maar niks zweverigs, daar ben ik veel te nuchter voor. Ik wou ook graag mijn looptechniek bijschaven zonder teveel prestatiedruk. En het is zoveel meer dan lopen of wandelen!

We werken zowel lichamelijk als mentaal aan je persoonlijke groei en ontwikkeling
gratis kennismaken