Hoe moet je mediteren? Ontdek de veelzijdigheid van meditatie.

July 1, 2023

Misvattingen rondom meditatie: Het is meer dan alleen stilzitten

Wat is meditatie eigenlijk?

Bij het woord meditatie denken veel mensen aan iemand die in stilte op een matje zit. Hoewel dit een vorm van meditatie is, is het veel breder dan dat. Meditatie is een oefening waarbij je je aandacht richt en het huidige moment bewust ervaart, zonder oordeel.

Waarom mediteren we?

Meditatie helpt om stress te verminderen, de concentratie te verbeteren, en een gevoel van rust en vrede te creëren. Het is een manier om jezelf te leren kennen en in balans te blijven in deze drukke wereld.

Verschillende vormen van meditatie

Er is meer dan één manier om te mediteren

Stilte meditatie: de klassieke vorm

Bij stilte meditatie zit je in stilte en richt je je aandacht op je ademhaling. Het is een éénvoudige maar krachtige vorm van meditatie.

Mindful wandelen: meditatie in beweging

Bij mindful wandelen combineer je fysieke activiteit met mindfulness. Je concentreert je op je beweging en je ademhaling. Deze vorm van meditatie is ideaal voor iemand die graag in beweging is. 

Mantra meditatie: concentratie door herhaling

Bij mantra-meditatie herhaal je een bepaald woord of zin (de mantra). Dit helpt om je gedachten te focussen en afleidingen te verminderen.

Body scan meditatie: focus op je lichaam

Body scan meditatie nodigt je uit om aandacht te besteden aan verschillende delen van je lichaam. Deze techniek bevordert de lichaamsbewustzijn en ontspanning.

Meditatie integreren in je dagelijks leven

Het kan altijd en overal

Begin de dag met een moment van stilte of een korte wandeling. Door meditatie in je ochtendroutine op te nemen, begin je de dag met een heldere geest.

Korte meditatiepauzes kunnen je eveneens helpen om je beter te concentreren op het werk. Probeer bijvoorbeeld eens per uur een minuutje stil te zitten en je ademhaling te volgen.

Aan de slag met meditatie

Start klein: kies een meditatie die bij jou past

Begin met een meditatievorm die bij jou past en start klein. Zelfs een paar minuten per dag kan al een groot verschil maken. Ben je een actief persoon en hou je van beweging? Dan is een bewegingsgerichte meditatie zoals mindful wandelen misschien iets voor jou. Hou je daarentegen van rust en stilte, dan kan stilte meditatie een goeie keuze zijn. 

Probeer verschillende vormen van meditatie uit om te zien welke je het meeste aanspreekt. Je hoeft je ook niet tot één vorm te beperken. Misschien vind je het fijn om stilte meditatie te doen als je 's ochtends wakker wordt, maar geef je de voorkeur aan mindful wandelen na een lange werkdag.

Bouw het langzaam op: geduld is de sleutel

Het is normaal dat meditatie in het begin moeilijk kan zijn. Wees geduldig met jezelf en bouw het langzaam op. Het is beter om elke dag een beetje te mediteren dan één keer per week een lange sessie te doen.

Maak het een gewoonte: mediteren op de lange termijn

Probeer een vast tijdstip te vinden voor je meditatie en maak het een onderdeel van je dagelijkse routine. Op de lange termijn kan meditatie een positieve impact hebben op je leven.

Onthoud: hoe je moet mediteren is een persoonlijke keuze. Of je nu kiest voor stilte meditatie, mindful wandelen, of mantra-meditatie, het belangrijkste is dat je een vorm vindt die bij jou past en die je kunt volhouden. Meditatie is een reis, geen bestemming. Geniet van het proces!

Ontvang het gratis e-book

Met tips voor meer energie én minder stress. Je leert hoe je met kleine tips je gezondheid kan verbeteren!

Bedankt voor je interesse! Je ontvangt het e-book in je mailbox.
Oeps! Er ging iets verkeerd met versturen. Probeer het opnieuw.
verder uit de blog

Meer energie en minder stress

De natuur je beste sportschool? Jazeker!
Apr 13, 2023

Bewegen in de buitenlucht is goed voor zowel je mentale als lichamelijke gezondheid. 10 voordelen op een rijtje waarom buiten bewegen je gezonder en blijer maakt.

Wat is mindfulness? Is het leren rozijnen eten?
Feb 10, 2023

Mindfulness draait om een natuurlijke houding om bewust en gefocust te zijn. En hiervoor hoef je geen rozijnen te eten.

Hoe moet je mediteren? Ontdek de veelzijdigheid van meditatie.
Jul 1, 2023

Bij het woord meditatie denken veel mensen aan iemand die in stilte op een matje zit. Hoewel dit een vorm van meditatie is, is het veel breder dan dat. Hoe je moet mediteren is een persoonlijke keuze. Het belangrijkste is dat je een vorm vindt die bij jou past en die je kunt volhouden.

We werken zowel lichamelijk als mentaal aan je persoonlijke groei en ontwikkeling
gratis kennismaken