Leren ontspannen bij stress

June 24, 2023

Stress is een onlosmakelijk deel van het moderne leven, maar dat betekent niet dat we erdoor overweldigd moeten worden. Hierbij een aantal praktische tips hoe je met stress kunt omgaan en leren ontspannen.

Wat is stress?

Stress is een reactie van je lichaam op veranderingen of uitdagingen. Het kan soms nuttig zijn, bijvoorbeeld als het je helpt om je op een belangrijke taak te concentreren of snel te reageren in een gevaarlijke situatie. Maar te veel stress kan schadelijk zijn voor je gezondheid en welzijn.

Praktische tips om te ontspannen bij stress

Nu we weten wat stress is, kunnen we kijken naar manieren om te ontspannen en stress te verminderen. Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders is, en wat voor de één werkt, werkt misschien niet voor de ander. Je kunt verschillende methoden proberen om te zien wat het beste voor jou werkt. 10 praktische tips voor je op een rij.

Tip 1: Diep ademhalen

Sluit je ogen en haal diep adem. Adem uit op een langzame en gecontroleerde manier. Doe dit een paar minuten per dag en merk het verschil.

Tip 2: Meditatie

Neem dagelijks 10 minuten om te mediteren. Dit kan zowel gefocuste meditatie zijn, waarbij je je aandacht richt op een specifiek object of je ademhaling, of mindfulness meditatie, waarbij je je bewust wordt van de huidige ervaring.

Tip 3: Mindful wandelen of lopen

Wil je iets actiever leren ontspannen? Dan is Mindful Walk / Run misschien wel iets voor jou. Het combineert lichaamsbeweging met bewuste aandacht voor je ademhaling, je stappen en je omgeving. Het is een actieve manier om zowel je lichaam als je geest te trainen.

Tip 4: Journalling

Het opschrijven van je gedachten en gevoelens kan een krachtige manier zijn om stress te verminderen en je geest te ontspannen.

Tip 5: Voldoende slaap

Zorg voor 7-9 uur slaap per nacht. Een goede nachtrust is essentieel om stress te beheersen.

Tip 6: Gezond eten

Voeding kan je humeur beïnvloeden. Probeer evenwichtige maaltijden te eten die rijk zijn aan groenten, fruit, en volkoren producten.

Tip 7: Yoga

Voor degenen die zich comfortabel voelen op een matje, kan yoga een uitstekende keuze zijn. Het combineert lichamelijke oefeningen met diepe ademhaling en meditatie, waardoor het een uitstekende manier is om stress te verminderen.

Tip 8: Luisteren naar muziek

Muziek kan zeer ontspannend zijn, vooral instrumentale muziek of natuurgeluiden. Probeer verschillende soorten muziek om te zien wat voor jou het beste werkt.

Tip 9: Aromatherapie

Geuren kunnen een krachtig effect hebben op onze gemoedstoestand. Probeer ontspannende geuren zoals lavendel, kamille of vanille.

Tip 10: Lach

Kijk naar een komische film, lees grappige boeken of ga naar een comedyshow. Lachen is een natuurlijke stressverlichter.

Conclusie

Stress is een deel van het leven, maar dat betekent niet dat je erdoor beheerst hoeft te worden. Met deze praktische tips kan je leren om met stress om te gaan om een evenwichtiger, rustiger leven te leiden. Probeer verschillende technieken en kijk wat het beste voor jou werkt. Onthoud: het gaat om progressie, niet om perfectie!

Ontvang het gratis e-book

Met tips voor meer energie én minder stress. Je leert hoe je met kleine tips je gezondheid kan verbeteren!

Bedankt voor je interesse! Je ontvangt het e-book in je mailbox.
Oeps! Er ging iets verkeerd met versturen. Probeer het opnieuw.
verder uit de blog

Meer energie en minder stress

Van uitgeblust naar evenwicht: hoe mindfulness je kan helpen bij een burn out
Jun 23, 2023

We verkennen hoe mindfulness je kan ondersteunen bij het herstel van een burn-out en bijdraagt aan een evenwichtiger leven dat nodig is om te kunnen groeien.

Mindfulness zonder zweverigheid
May 20, 2023

Mindfulness da’s niets voor mij, zo dacht ik er vroeger ook over. Al dat zweverige gedoe en dan urenlang stilzitten, ik word er alleen nog onrustiger van! Tot ik mindfulness op een andere manier leerde kennen via Mindful Run / Walk.

Hoe stoppen met piekeren? Met deze praktische tips!
Apr 24, 2023

Piekeren is als schommelen, je gaat heen en weer, maar blijft ter plaatse. Met deze praktische tips stap je uit de negatieve spiraal van piekeren.

We werken zowel lichamelijk als mentaal aan je persoonlijke groei en ontwikkeling
gratis kennismaken