6 voordelen van neusademhaling

June 23, 2023

Ademhalen. Het is iets dat we allemaal doen, elke dag, zonder erbij na te denken. Maar wist je dat de manier waarop je ademt een grote invloed kan hebben op je gezondheid en welzijn? Neusademhaling kan hierin een wereld van verschil maken. 

Wat is neusademhaling?

Neusademhaling, zoals de naam al doet vermoeden, is het proces van ademhalen door je neus. Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar de voordelen zijn verre van triviaal. Wanneer je door je neus ademt, wordt de lucht die je inademt gefilterd, bevochtigd en verwarmd, wat resulteert in een efficiëntere ademhaling.

De voordelen van neusademhaling

1. Verbeterde zuurstofopname

Een van de belangrijkste voordelen van neusademhaling is de verbeterde zuurstofopname. Neusademhaling stimuleert de productie van stikstofmonoxide, een gas dat de bloedvaten verwijdt en de zuurstofopname in de bloedbaan verbetert.

2. Betere slaapkwaliteit

Neusademhaling kan ook bijdragen aan een betere slaapkwaliteit. Het helpt om de ademhaling te reguleren en kan snurken en slaapapneu verminderen.

3. Verhoogde sportprestaties

Voor de sportliefhebbers onder ons kan neusademhaling de sportprestaties verbeteren. Het verbetert de zuurstofopname en vermindert de ademhalingsfrequentie, wat kan leiden tot een betere uithoudingsvermogen en minder vermoeidheid.

4. Vermindering van stress en angst

Neusademhaling kan ook helpen bij het beheersen van stress en angst. Het stimuleert het parasympathische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor ontspanning en herstel, en kan helpen om een gevoel van kalmte en welzijn te bevorderen.

5. Betere luchtfiltratie

Een ander voordeel van neusademhaling is dat de neus fungeert als een natuurlijke filter voor de lucht die we inademen. Het filtert stof, allergenen en ziektekiemen uit de lucht, wat kan helpen om de gezondheid van de luchtwegen te behouden. Dit is een voordeel dat je niet krijgt bij buikademhaling.

6. Verhoogde hydratatie

Neusademhaling helpt ook om de lucht die we inademen te bevochtigen, wat kan helpen om de hydratatie van het lichaam te behouden en droogheid in de mond en keel te voorkomen. Dit is een voordeel dat je niet krijgt bij ademhaling door de mond bijvoorbeeld. 

Hoe neusademhaling oefenen?

Nu je de voordelen van neusademhaling kent, vraag je je misschien af hoe je het kunt oefenen. Hier zijn enkele tips:

Technieken en tips

  1. Begin met het bewust maken van je ademhaling. Let op hoe je ademt tijdens verschillende activiteiten en probeer je ademhaling te vertragen en te verdiepen.
  2. Oefen neusademhaling tijdens rustige activiteiten, zoals lezen of tv-kijken. Zodra je je comfortabel voelt, kun je het proberen tijdens meer fysieke activiteiten, zoals wandelen of hardlopen.
  3. De cursussen van Mindful Walk / Run zijn o.a. ontworpen om je te helpen de technieken van neusademhaling onder te knie te krijgen.

Neusademhaling conclusie

Neusademhaling is een eenvoudige techniek met tal van voordelen, van verbeterde zuurstofopname en betere slaapkwaliteit tot verhoogde sportprestaties en vermindering van stress en angst. Door bewust te worden van je ademhaling en te leren hoe je door je neus kunt ademen, kun je je gezondheid en welzijn aanzienlijk verbeteren. Dus waarom probeer je het niet eens?

Ontvang het gratis e-book

Met tips voor meer energie én minder stress. Je leert hoe je met kleine tips je gezondheid kan verbeteren!

Bedankt voor je interesse! Je ontvangt het e-book in je mailbox.
Oeps! Er ging iets verkeerd met versturen. Probeer het opnieuw.
verder uit de blog

Meer energie en minder stress

Van uitgeblust naar evenwicht: hoe mindfulness je kan helpen bij een burn out
Jun 23, 2023

We verkennen hoe mindfulness je kan ondersteunen bij het herstel van een burn-out en bijdraagt aan een evenwichtiger leven dat nodig is om te kunnen groeien.

Hoe kan je stress loslaten?
Jul 3, 2023

In de snelle wereld van vandaag lijkt stress onvermijdelijk. Maar hoe kunnen we leren om deze stress los te laten? Omgaan met stress vereist vaak een veelzijdige benadering, waarbij verschillende technieken worden gecombineerd. Hierbij enkele effectieve technieken om stress los te laten.

Wat doet een coach voor mij?
Jan 26, 2023

Soms kun je moeilijk afstand nemen van je denkpatronen en emoties. Een coach helpt je om jouw doel te formuleren en sneller tot inzichten te komen.

We werken zowel lichamelijk als mentaal aan je persoonlijke groei en ontwikkeling
gratis kennismaken