Wat is mindful wandelen?

June 27, 2023

Duik in de wereld van mindful wandelen, een praktijk die de rustgevende kracht van wandelen combineert met de aandachtige bewustzijn van mindfulness. Ontdek de basisprincipes van deze techniek, hoe je ermee kunt beginnen en de talloze mentale, fysieke en emotionele voordelen die het je kan bieden. Verken ook waarom FLOAD jouw ideale partner is voor je mindful wandelavontuur. Spoiler: als je op zoek bent naar een activiteit die zowel je lichaam als geest voedt, is mindful wandelen absoluut iets voor jou!

De basisprincipes van mindful wandelen

Wat is mindfulness?

Mindfulness, of aandachtigheid, gaat over het leven in het heden. Het betekent aandacht hebben voor de ervaring van het moment, zonder oordeel of afleiding. Het gaat om het vinden van een rustig en vredig bewustzijn in de chaos van ons dagelijks leven.

Het belang van wandelen voor je gezondheid

Wandelen is één van de meest onderschatte vormen van lichaamsbeweging.

Het bevordert de cardiovasculaire gezondheid, versterkt de spieren, verbetert de mobiliteit en kan een positieve impact hebben op onze mentale gezondheid door stress en angst te verminderen.

De combinatie van mindfulness en wandelen

Mindful wandelen is het samensmelten van deze twee praktijken. Het gaat erom aandachtig te zijn bij elke stap, de omgeving waar te nemen, je gedachten te observeren en zo een diepere verbinding met jezelf en de wereld om je heen te ervaren.

Hoe beginnen met mindful wandelen?

De voorbereiding

Net zoals bij elke nieuwe activiteit, is een goede voorbereiding cruciaal. Kies een rustige, uitnodigende plek om te wandelen. Begin langzaam, zonder haast, en laat je telefoon thuis om afleidingen te minimaliseren.

De techniek van mindful wandelen

Mindful wandelen draait om bewustzijn. Voel hoe je voeten de grond raken, merk de beweging van je lichaam op, let op je ademhaling. Gebruik al je zintuigen om de omgeving om je heen te observeren – de geuren, geluiden, kleuren en texturen.

De voordelen van mindful wandelen

Mentale voordelen

Mindful wandelen kan helpen om stress, angst en depressie te verminderen. Het stimuleert het welzijn en bevordert de mentale helderheid.

Fysieke voordelen

Naast de voordelen van gewoon wandelen, zoals een verbeterd cardiovasculair systeem en sterkere spieren, kan mindful wandelen ook bijdragen aan een betere slaap en een verbeterde spijsvertering.

Emotionele voordelen

Mindful wandelen kan je helpen om meer in contact te komen met je emoties, je zelfbewustzijn te vergroten en te leren beter om te gaan met moeilijke gevoelens.

Mindful wandelen met FLOAD

Waarom kiezen voor FLOAD?

Bij FLOAD begrijpen we de kracht van mindful wandelen. We bieden professionele begeleiding om je op je mindful wandelpad te begeleiden.

Wat kun je verwachten van een mindful wandelcursus?

Onze cursussen zijn ontworpen om jou te helpen de technieken van mindful wandelen te beheersen. We leggen een sterke nadruk op de volgende gebieden:

  • Ademhaling: We leren je hoe je je ademhaling kunt reguleren en gebruiken als een instrument om je geest te kalmeren en te centreren. Je leert ademhalingstechnieken die je kunt toepassen tijdens het wandelen om het meeste uit je mindful wandelervaring te halen.
  • Wandeltechniek: De manier waarop je wandelt, je wandelhouding, heeft invloed op zowel je fysieke welzijn als je mindful ervaring. Onze cursussen besteden speciale aandacht aan het correcte gebruik van je lichaam tijdens het wandelen om letsels te voorkomen en je wandelervaring te verbeteren.
  • Focus: Leren om je focus vast te houden is een cruciaal aspect van mindfulness. Tijdens onze cursussen krijg je praktische oefeningen en tips om je concentratie te verbeteren en je aandacht bij het huidige moment te houden.
  • Mindfulness: Bovenal leren we je de principes en praktijken van mindfulness, met een bijzondere focus op hoe deze kunnen worden toegepast tijdens het wandelen. Het doel is om je een reeks tools te geven die je niet alleen kunt gebruiken tijdens onze cursussen, maar ook in je dagelijkse leven.

Is mindful wandelen iets voor jou?

Als je verlangt naar een activiteit die zowel je lichaam als geest verrijkt, dan is mindful wandelen een uitstekende keuze. Of je nu een drukbezette mama bent, of iemand bent die een nieuw pad van zelfontdekking wil inslaan, mindful wandelen biedt de kans om je welzijn én je gezondheid te verbeteren. Bij FLOAD staan we klaar om je te verwelkomen in onze mindful walk community. Dus trek je schoenen aan, kom naar buiten, en zet je eerste stap naar een bewuster leven!

Ontvang het gratis e-book

Met tips voor meer energie én minder stress. Je leert hoe je met kleine tips je gezondheid kan verbeteren!

Bedankt voor je interesse! Je ontvangt het e-book in je mailbox.
Oeps! Er ging iets verkeerd met versturen. Probeer het opnieuw.
verder uit de blog

Meer energie en minder stress

6 technieken om in het 'nu' te blijven tijdens een Mindful Walk / Run
Jun 21, 2023

Het toepassen van deze technieken kan niet alleen je fysieke prestaties verbeteren, maar ook je mentale welzijn verbeteren door stress te verminderen, je focus te verhogen en een groter gevoel van innerlijke rust te bevorderen.

Leren ontspannen bij stress
Jun 24, 2023

Stress is een deel van het leven, maar dat betekent niet dat je erdoor beheerst hoeft te worden. Met deze praktische tips kan je leren om met stress om te gaan om een evenwichtiger, rustiger leven te leiden.

Mindfulness zonder zweverigheid
May 20, 2023

Mindfulness da’s niets voor mij, zo dacht ik er vroeger ook over. Al dat zweverige gedoe en dan urenlang stilzitten, ik word er alleen nog onrustiger van! Tot ik mindfulness op een andere manier leerde kennen via Mindful Run / Walk.

We werken zowel lichamelijk als mentaal aan je persoonlijke groei en ontwikkeling
gratis kennismaken