Zever, gezever! Je bent je gedachten niet.

July 1, 2023

Niet alles wat je denkt is waar. Soms is het gewoon gezever. Hey! Je bent je gedachten niet. Logisch nadenken hebben we nodig om te presteren of iets te realiseren. Maar belemmerende gedachten zijn gezever. Je bent er niets mee en het helpt je niet, integendeel.

Het zijn gedachten die je onzekerheden bevestigen of je ongelukkig maken.   Als je ze als waarheid beschouwt ga je erin mee.  Zie je het als je “gezever” in je hoofd, kan je er beter afstand van nemen.  Zeg eens wat vaker tegen die nutteloze gedachten  “Zever, gezever”.   

Met mindfulness leer je die vervelende gedachten beter loslaten, en dat is geen gezever.

10 facts over de zin en onzin van onze gedachten

Dubbelcheck, is het waar?

Je gedachten creëren scenario's in je hoofd die je onzekerheden, angsten en zorgen weerspiegelen. Dubbelcheck je eigen gedachten of ze feitelijk waar zijn. Neem even afstand en check of het geen gezever is.

Zeker als je emotioneel bent zullen je gedachten je verhalen vertellen die niet waar zijn.

De kracht van NU

Overdenk niet het verleden. Overdenk niet wat er gaat komen. Wees je bewust van wat er nu aan het gebeuren is. Wanneer je te lang hangt in het verleden of je zorgen maakt over de toekomst, verlies je greep op je huidig leven. Hierdoor gaat alles sneller voorbij zonder dat je geniet van wat er momenteel gebeurt. Vaarwel verleden, hallo toekomst, ik ben er helemaal NU.

Probeer je wel hard genoeg?

De waarheid is dat meeste problemen niet worden opgelost door nog meer na te denken. Het heeft geen zin om je hoofd te breken over bepaalde problemen. Je komt er vaak pas uit als je het loslaat, in rust en met een frisse blik.

Als je vastloopt, stop dan met forceren.

Het probleem is zelden het probleem

99% van het probleem creëer je in je hoofd. 1% wordt veroorzaakt door de realiteit. Meestal is het probleem niet het probleem. In je hoofd maak je het erger dan het is. Het is hoe je erover nadenkt en erbij voelt.

Dus verander je gedachten, niet het probleem.

Zou je dat wel doen?

Als je denkt dat je die kans niet verdient, niet goed genoeg bent, doe het dan toch! Je bent terug een ervaring rijker. Typisch in zo’n situatie is uitstelgedrag, een deadline opleggen kan hierbij helpen. Als je moet wachten tot de timing perfect is dan kan je ook niet leren van de ervaring die je ondertussen opdoet.

Accepteren en loslaten

Loslaten is je schouders ophalen en simpelweg nietsdoen. Je hoeft het niet te begrijpen, te tolereren of zelfs te vergeten. Probeer het niet te fiksen, laat het gaan. Als je rust ervaart, wordt het plots wel helder wat je moet doen of regelt het zich vanzelf.  

Wat zullen ze denken?

Mensen zijn niet zoveel met jou bezig als je denkt. Iedereen is vooral met zichzelf bezig en zijn eigen zorgen. En mensen die roddelen of anderen uitlachen doen dit omdat ze zichzelf onzeker of niet goed in hun vel voelen. “Dat ze denken wat ze willen!” Het is jouw leven.

Op het moment dat je niet meer aantrekt wat anderen van je denken, dan pas ben je vrij!

Oplossingen zijn welkom, problemen niet.

“Don’t bring me problems, but solutions”. Als je jezelf begint te kritiseren over fouten in het verleden of rampscenario’s ziet in de toekomst. Vraag jezelf dan af:  Kan ik iets doen om het verleden te veranderen of de toekomst positief te beïnvloeden. Is het antwoord ja, neem dan actie! En anders laat je het los en aanvaard je de situatie zoals het is. ‘t Is wat het is.

Fake news

Slecht nieuws verkoopt beter dan goed nieuws. Onze samenleving en cultuur schreeuwt continu om aandacht. Ons brein smult hiervan. Zo worden we continu gevoed door nieuws die ons angstig maakt.  Probeer afstand te nemen van televisieland of social media die onze aandacht afleidt en ons verder voedt met angstige gevoelens of onzekerheden. 

De perfect world op Instagram is nooit het volledige verhaal.

Een gezonde geest in ons lichaam

We zijn pas echt gezond als onze gedachten zuiver zijn en onze geest rustig is. Met mindfulness leer je afstand nemen van die negatieve gedachten. Je brengt je aandacht naar je zintuigen en je ademhaling.  En laat dat gezever in je hoofd nu maar eens stoppen.

Ik ben een nuchtere West-Vlaming en ik hou alleen van de leutige zever, met vrienden schateren en verbinden. Bij Mindful Walk / Run leren we al lopend of stappend die lastige zever of piekergedachten achterwege te laten door mindfulness. En vaak wordt er tijdens de workshop ook eens gezeverd of gelachen. Dat mag ook wel!

Ontvang het gratis e-book

Met tips voor meer energie én minder stress. Je leert hoe je met kleine tips je gezondheid kan verbeteren!

Bedankt voor je interesse! Je ontvangt het e-book in je mailbox.
Oeps! Er ging iets verkeerd met versturen. Probeer het opnieuw.
verder uit de blog

Meer energie en minder stress

Wat is het verschil tussen meditatie en mindfulness?
Jul 18, 2023

Ontdek de kunst van aanwezigheid en innerlijke rust door middel van meditatie en mindfulness. Hoewel ze vaak samen worden gebruikt, zijn ze niet identiek. Het kennen van hun verschillen kan ons helpen om beter te begrijpen hoe deze twee methoden ons kunnen helpen om een evenwichtig leven te leiden.

Zever, gezever! Je bent je gedachten niet.
Jul 1, 2023

Niet alles wat je denkt is waar. Soms is het gewoon gezever. Hey! Je bent je gedachten niet. Logisch nadenken hebben we nodig om te presteren of iets te realiseren. Maar belemmerende gedachten zijn gezever. Je bent er niets mee en het helpt je niet, integendeel. Met mindfulness leer je die vervelende gedachten beter loslaten, en dat is geen gezever.

Mindfulness op de werkvloer
Jul 16, 2023

Werkdruk, deadlines en digitale afleidingen kunnen ons gemakkelijk van het hier en nu afleiden, waardoor we ons gestresst, overweldigd en uitgeput voelen. Daarom wenden steeds meer bedrijven zich tot mindfulness. Leer hoe mindfulness kan bedragen aan een gezondere en productievere werkomgeving.

We werken zowel lichamelijk als mentaal aan je persoonlijke groei en ontwikkeling
gratis kennismaken